dimarts, 7 de setembre del 2010

En Toni "Topa" a bord de l'Alzina.

El cap de setmana passat l'Alzina participà a la XIVena Diada de Vela Llatina de Mallorca organitzada pel Club Nàutic Cala Gamba amb el patrocini del Consell de Mallorca.
El dissabte dematí, en Biel i en Jaume dugueren la barca des de s'Arenal (port base) fins a Cala Gamba, tot gaudint d'una navegació a motor tranquil·la. En arribar, la resta de tripulació esperava per embarcar-se.
Fou un dia especial pels que sortim assiduament amb l'Alzina. En Toni "Topa", mariner del Port de Sóller i acompanyat pel seu fill Tomeu, navegaria amb nosaltres, en principi el dissabte. La resta de la tripulació es completà amb n`Hortènsia i en Joaquim.
En Toni, al timó durant tota la navegació, ens ajudà de valent amb totes les maniobres. Tenguérem la sort i el privilegi d'escoltar els seus consells i les seves anècdotes viscudes amb tants anys d'anar per la mar.
Veure com en Toni es trobava al seu element i com gaudia del contacte amb la mar fou per a la resta de la tripulació una experiència molt enriquidora.

No fa falta dir que quan li proposàrem si podia venir a navegar el dia següent, en Toni no ho dubtà un sol instant. La seva resposta afirmativa fou ràpida i contundent. Així, després d'una bona navegació sense cap entrebanc (no ens ferem mal cap de nosaltres), quedàrem per l'endemà.
A l'hora convinguda, en Toni i el seu fill hi comparegueren amb la mateixa il·lusió del dia anterior. La tripulació la formarien -a més d'ells dos- en Jaume, en Jordi i en Biel. El temps es presentava millor que el dia anterior, i això que el dissabte havia estat molt bo, amb un embat fluixet (vent del sud-est) amb la mar arrissada la qual cosa presagiava una navegació calmada i reposada, per gaudir de l'entorn i de la companyia del nostre convidat tan especial.
En Toni no ens va decebre. Sortírem a la mar per fer el recorregut establert. La barca caminava molt bé amb el govern d'en Toni i ben aviat prenguérem una certa distància a les embarcacions de la nostra divisió (oberta), però el més important fou que ens ho tornarem a passar d'allò més bé.
En arribar a port ens esperava una paella que l'organització de l'esdeveniment oferí a tots els participants a la Diada. Férem rotllada amb en Tomeu Rosselló i en Jaume Amengual, els quals s'encarregaren de donar-li corda al Toni tot repassant un caramull d'anècdotes i coneixaments de pesca.
En Biel i en Tomeu Rosselló s'acomiadaren a correcuita d'en Toni, atès que hagueren de deixar lliure el lloc d'amarrament que ocupà la barca durant la Diada, però ens quedàrem amb ganes de tornar a repetir l'experiència viscuda.
Per tot això, des de l'Alzina, només podem dir: "Gràcies i torna quan vulguis Toni, la barca està a la teva disposició".

3 comentaris:

  1. Està molt be el fet de fer cas a la gent major, tots tenim molt que aprendre d'ells i crec que a ells els conhorta el fet de veure que la jovintut, o els que ja no ho som tant, els fa cas. Crec que com en Toni, encara ens resten personatges que ens poden transmetre, si mes no, part d'aquest "patrimoni immaterial".....els hem d'involucrar.

    ResponElimina
  2. Encertat comentari estimat amic. Sortosament a la nostra barriada, que encara conserva una flaire marinera, hi viuen vertaderes llegendes i ho saps prou bé.
    No dubtis que farem cas de les teves suggerències. Procurarem entrevistar a tots aquests grans gurus, dipositaris per mèrit propi d'un llegat que no es mereix el tractament que fins ara li hem atorgat.

    ResponElimina
  3. Vaig estar encantat de conèixer mestre Toni Topa. Amb en Tomeu Rosselló varem quedar que qualsevol dia d'aquests ens hauriem d'acostar al Port de Sóller per tal d'enregistrar en vídeo una entrevista com cal amb aquest homonet. Jo puc posar les càmeres de Barri TV a disposició de l'empresa...
    Ja diràs coses, Tomeu!

    ResponElimina

Lloc on fer els teus comentaris