divendres, 13 de novembre del 2009

Blogosfera.

Haurem estat els darrers en comentar els continguts de la trobada de bloggers que es celebrà aquest passat diumenge al Saló Nàutic Internacional de Barcelona, dins el context de la quarta edició de l'espai dedicat a la  Marina Tradicional. En certa mesura ja ho vaig advertir al públic assistent, ... a les illes tot plegat transcórrer a un altre ritme, ... ens ho agafem amb més calma i això ens ha permès contrastar les impressions aportades pels participants, així com els comentaris que han penjat als seus respectius blogs.

Precisament per això remetrem als nostres lectors a la resta de posts editats pels nostres companys i companyes, entusiastes tots ells de la cultura marítima, i no només ho fem per comoditat, sinó per a solidaritzar-nos amb els continguts dels treballs que hi publiquen. En això consisteix l'esperit que envolta a la blogosfera, una xarxa social que ens permet compartir històries i inquietuds, essent aquest un dels factors que la fan tan atractiva, alhora que accessible i econòmica, un submón en el que hi cap gairebé tot, la navegació, la pesca tradicional, la vela, la literatura, l'etnologia, l'artesania i un llarguíssim etcètera.

Fou el nostre amic Joan Sol qui organitzà l'esdeveniment i si no s'han d'enfadar la resta de bloggers, afegiré que El mar és el camí és sens dubte el blog de referència. De fet, us contaré una anècdota que vindria a resumir el que acabo de comentar.
Durant el transcórrer de la productiva reunió, un senyor d'una certa edat em pregà que li anotés les adreces dels blogs de les persones que fins aleshores havien intervingut, manifestant un notable interès per tot el que havien acabat d'exposar, i en un acte reflex vaig dir-li:
- "Si li sembla bé em limitaré a anotar-li la d'en Joan Sol i així podrà accedir vostè directament a la resta de les altres".
Aquell bon home fou el primer en entendre que tota la informació i les imatges tanmateix procedien d'allà mateix, la qual cosa no resta en absolut interès als altres bloggers, les aportacions dels quals són d'allò més interessants. Comproveu-ho vosaltres mateixos, ... aquesta és la relació d'assistents:

· A high wind in Garraf, de Joan G.
· Bitàcola MMB, de la Biblioteca del Museu Marítim de Barcelona
· El mar és el camí, de Joan Sol
· Escenavegant, de Jordi Salvador
· Far de la banya, d'Eduard Boada
· Naucher, de Javier Moreno i Juan Zamora
· Mar de proa, de Carlos Ramos
· Roses fishing campus, de Xavi i d'altres
· The invisible workshop, de Ben Crawshaw

I també hi participaren els representants d'algunes webs:

· La mar d'amics, de l'Associació per la difusió de la navegació tradicional de Palamós
· Navegar, revista del consell de redacció de la qual en forma part Jordi Salvador.
· Vida marítima, de Vicente Sanahuja

Mentrestant, aprofitarem l'avinentesa per a esmentar a d'altres persones o entitats de les nostres illes que no assistiren a la trobada, però que comparteixen amb tots nosaltres la mateixa sensibilitat:

· Llauts i d'altres barques populars, de David Oliver Ramon, massa ocupat preparant la ponència que impartirà durant el transcórrer de les Jornades Tècniques que es celebraran a partir d'avui mateix al Museu Marítim de Barcelona.
· La goleta mallorquina Miquel Caldentey, de Jaume Rosselló Cuní, fotògraf professional i membre de la tripulació de l'Alzina.
· Navegant amb la Balear. Blog en el que hi participen els joves de la brigada d'obres.
· Associació d'Amics de n'Agustina, pàgina web dels nostres col·legues del Port d'Alcúdia, que també tenen un blog.
· Associació d'Amics de la Mar de Menorca.
· Associació de Vela Llatina de Mallorca
· Associació d'Amics del Museu Marítim de Mallorca.

A tots ells els fem arribar la nostra enhorabona pel seu esforç divulgatiu.


Mentrestant, em disposava a contar-vos les anècdotes viscudes, ... però ja està tot dit.
Sé que queda una mica lleig i que dóna la impressió de que em vull desempallegar del tema, però una vegada més vos comminaré a trescar per entre els primers blogs abans esmentats, on hi trobareu informació detallada, sobretot als de Joan Sol, d'Eduard Boada o al de les companyes de la Biblioteca del Museu Marítim de Barcelona, que són els que fins ara he pogut revisar.
També us volia contar que vaig partir de Palma amb en Jaume Amengual Serapio, que s'oferí per a impartir uns tallers de cordam i entalladures a l'estand de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, però altra vegada se'ns ha avançat en Joan Sol.
D'altra banda, el fotògraf de pa amb fonteta al que confiàrem el reportatge gràfic que vos hagués permès constatar les entretingudes activitats portades a terme pel nostre patró Jaume, no fou capaç de captar una sola imatge mínimament presentable. Tanta sort dels nostres col·legues de Tarragona i Barcelona, gràcies als quals podreu gaudir d'informació de primera mà.


Tot plegat demostra que el nostre blog és molt tendre, en el sentit que encara ha de passar per un procés de maduració, ... i precisament per això mateix resulten tan enriquidores aquestes trobades. 


En qualsevol cas, el cap de setmana ens passà volant perquè coincidírem amb alguns amics nostres que feia molt de temps de no vèiem. Per defecte professional i vocacional començaré per esmentar a Miquel Huguet Pons, Francesc Despuig i Salvador Sala, - mestres d'aixa de Ciutadella, Cadaqués i L'Escala, respectivament -, però també vaig poder saludar a Miquel Martí Llambrich, director del Museu de la Pesca de Palamós, a Josep Vázquez, president de la federació catalana, als nostres col·legues de les federacions gallega i andalusa, a Vicente García Delgado, a Jordi Salvador, que ens regalà un parell d'exemplars del seu llibre titulat "Paraules de mar", i al nostre estimat amic Joan Santolaria Sarabia, un dels patrons de la barca de bou Rafael, gran expert en arqueologia subaquàtica amb qui vaig parlar dels treballs que efectuà en el dragat de Portocolom (2005-06), - perquè tenim un amic comú que codirigí la intervenció -, i que em mostrà les imatges que captaren durant la darrera prospecció que efectuaren en aigües de Ciutadella. Tot un privilegi.
Per cert, si vos interessa aquest tema vos recomano la lectura del llibre:


"Arqueologia i Història a Portocolom"
Govern de les Illes Balears. Ports.
Edicions Documenta Balear (2007)
A més de les aportacions d'altres col·laboradors, Joan Santolaria intervingué en la redacció dels capítols quart (pp.19-23), sisè (pp.29-34) i setè (pp. 35-38). Tant de bo es llegeixi el que acabo d'escriure i així es decideixi a compartir amb nosaltres les seves experiències, ... perquè és clar, el fons de la mar amaga grans tresors i ell és dels pocs que, a diferència de nosaltres, també hi sol trescar.
________________


Dit això, tot just em manca per destacar la calidesa amb la que ens acolliren els amfitrions, amb els que hem acordat que quan vinguin a Mallorca ho celebrarem sortint a navegar plegats amb l'Alzina, amb el Brando i amb totes les barques que s'hi apuntin, ... i amb un arròs de peix.

4 comentaris:

  1. Bon post per a una bona trobada :-)

    Trobo molt interessants els enllaços a les webs de les illes, tot plegat va dotant d epotència comunicativa al món de la navegació tradicional, i això va lligat amb el tema del relelu generacional. Positivament lligat.

    ResponElimina
  2. Gràcies Eduard. Ben mirat, trescar per la blogosfera és com navegar, ... i així també podreu fer-ho per la mar pitiüsa i balear.

    ResponElimina
  3. Hola, Toni Pep i tripulció de l'"Alzina".

    Moltes gràcies per les floretes, però no es mereixen, perquè un blog sol no fa blogosfera, i un sol fil no fa xarxa. El millor de la trobada és que va servir per donar-li unes quantes puntades a aquesta xarxa de relacions i d'intercanvi que anem teixint entre tots. He enllaçat amb la web i el blog dels Amics de n'"Agustina", que no els tenia.

    T'he de fer una petita correcció, que també me l'ha fet a mi la interessada: l'Alejandra, la noia xilena de la revista Navegar que va venir a la trobada, no és de Navegar.com, sinó de Navegar.es (t'ho dic perquè l'enllaç està equivocat). En això d'Internet l'es i el com són molt importants.

    M'apunto a l'arròs de peix! A reveure.

    ResponElimina
  4. Benvolgut Joan, agraeixo la teva puntualització i rectificarem de seguida l'enllaç de la revista.
    Pel que fa a l'arròs de peix, m'hauré d'esforçar de valent per tal que els comensals quedin satisfets i convidats a tornar.

    ResponElimina

Lloc on fer els teus comentaris